TDA7293 - двойное моно

LDS

1 paнг
Реакции
2,867
Страна
Украина
Город
Сумская обл.
Имя
Дмитрий
Планирую делать усилитель по принципу двойного моно. Какую схему точно еще не определился, но понятно что на 7293. Пока не в этом суть.
У меня будет два отдельных канала (два трансформатора, два блока питания и два усилителя).
Как парвильно подключить регулятор громкости?
Могу поставить два отдельных моно регулятора на входе и вопрос решен. А можно ли соединить все это с одним регулятором громкости?
post-3963-1262132120.png

fvvn

1 ранг
Реакции
994
Страна
Россия
Имя
Вячеслав
Предупреждений
1
Планирую делать усилитель по принципу двойного моно. Какую схему точно еще не определился, но понятно что на 7293. Пока не в этом суть.
У меня будет два отдельных канала (два трансформатора, два блока питания и два усилителя).
Могу поставить два отдельных моно регулятора на входе и вопрос решен. А можно ли соединить все это с одним регулятором громкости?
Посмотреть вложение 119126
Ну если двойное моно в одном корпусе, то само собой регулятор сдвоенный, а если отдельные коробки, то и регуляторы каждый на свой.. не особо удобно, но уже точно двойное моно

vitamir

1 ранг
Реакции
779
Страна
Україна
Город
Київ
Имя
Віталій
Все визначається типом джерела сигналу.
Якщ у Вас джерело сигналу нормальної людини для побутового застосування, воно має один з виводів, з'єднаний зі загальним проводом. Відносно цього загального проводу і відбувається регулювання рівня сигналу. Це спільний вивід для обох каналів.
Якщо Ваше джерело сигналу професійного стандарту, там трохи інакше.
Це визначить схему.
А ще нормальні люди ставлять повторювачі між будь-якими регуляторами і входом підсилювача.

Последнее редактирование:

Миха

2 ранг
Реакции
112
Страна
Украина
Город
Донецк
Имя
Миха
Посмотреть вложение 119126
Какой корпус планируется?у меня в старом усилителе стоят 7293,хочется в другой корпус поставить

LDS

1 paнг
Реакции
2,867
Страна
Украина
Город
Сумская обл.
Имя
Дмитрий
Ну если двойное моно в одном корпусе, то само собой регулятор сдвоенный, а если отдельные коробки, то и регуляторы каждый на свой.. не особо удобно, но уже точно двойное моно
В сдвоенном регуляторе общий провод обеих каналов объединяется. Я о том, чтобы концепция "двойного моно" имела не просто само название. Хотя понятно что в источнике общий - общий для двух каналов.

Якщ у Вас джерело сигналу нормальної людини для побутового застосування
Саме так у мене.
А ще нормальні люди ставлять повторювачі між будь-якими регуляторами і входом підсилювача.
Як це схематично?

Какой корпус планируется?у меня в старом усилителе стоят 7293,хочется в другой корпус поставить
По размеру запчастей. Пока примерно ШхВхГ: 37х9х27 см

Реакции
448
Страна
Россия
Город
Санкт-Петербург
можно ли соединить все это с одним регулятором громкости?
Можно.
Желательно, чтобы у регуляторов не было общей "земли", тогда вся ответственность ляжет на источник сигнала.
Важно обратить внимание, чтобы силовые и сигнальные земли каждого канала в мощном блоке были собъединены через пару ~10-омных резисторов.

LDS

1 paнг
Реакции
2,867
Страна
Украина
Город
Сумская обл.
Имя
Дмитрий

LDS

1 paнг
Реакции
2,867
Страна
Украина
Город
Сумская обл.
Имя
Дмитрий
Желательно, чтобы у регуляторов не было общей "земли", тогда вся ответственность ляжет на источник сигнала.
Я в одном усилителе (тоже двойное моно) объединил на регуляторе общий провод. Получается немного не правильно сделал?

Реакции
448
Страна
Россия
Город
Санкт-Петербург
Я в одном усилителе (тоже двойное моно) объединил на регуляторе общий провод. Получается немного не правильно сделал?
Зависит от того, как сделана сигнальная "земля" каждого канала, если она отделена от силовой, - то ничего страшного. Важно предотвратить возможность попадания помех из силовой "земли" в сигнальную.
Все "земли" каждого канала следует собирать в "звезду", - строго на перемычке накопительных конденсаторов БП. Питание двуполярное, правильно?
К этим перемычкам и подключаются "вторые" выводы 10-омных резисторов, "первыми" выводами сидящих на сигнальных "землях" своих каналов.

Миха

2 ранг
Реакции
112
Страна
Украина
Город
Донецк
Имя
Миха

LDS

1 paнг
Реакции
2,867
Страна
Украина
Город
Сумская обл.
Имя
Дмитрий
Реакции
448
Страна
Россия
Город
Санкт-Петербург
Важно сделать перемычку, на которой соединяются "земляные" выводы конденсаторов БП своего канала, настолько "мощную", чтобы её индуктивностью и сопротивлением можно было пренебречь абсолютно.
Кроме "земель" усилителя, на эту площадку должны прийти и "холодные" проводники подключения АС. Если АС - многополосная, то советую разделить "холодные" провода и там. По меньшей мере - отделить НЧ полосу от СЧ и ВЧ (которые можно оставить объединёнными). Но tri-wiring лучше bi-wiring'а.

Дмитрий Б.

1 ранг
Реакции
1,763
Страна
РФ
Город
Москва
Имя
Дмитрий

vitamir

1 ранг
Реакции
779
Страна
Україна
Город
Київ
Имя
Віталій
В сдвоенном регуляторе общий провод обеих каналов объединяется. Я о том, чтобы концепция "двойного моно" имела не просто само название. Хотя понятно что в источнике общий - общий для двух каналов.
Тому, в Вашому випадку, подвійне моно хибна концепція. І чим пізніше електричний тракт почне розділятись, тим простіше вийде в реалізації.
Як вірно вище зауважили, має сенс розподіл умовно силових і умовно сигнальних "земляних" кіл. Це доведеться виконувати вже на модулі кінцевого підсилювача. Але третій сигнальний "загальний" провід. яким сигнал поступатиме на вхід модуля кінцевого підсилювача, буде таки загальним для обох каналів і розділяти його на два раніше, ніж у вхідних колах модуля кінцевого підсилювача, або на виході модуля попереднього підсилювача, у випадку, коли кінцеві підсилювачі виконано на окремих платах поканально, немає жодного практичного сенсу.
Як це схематично?
Це означає, що всі регулювання мають виконуватись в конструктивно єдиному модулі попереднього підсилювача. Вхідні кола-кола комутації-кола регулювання-повторювач-вихід на модуль кінцевого підсилювача. Ви можете виконати і цей модуль як подвійне моно, але тим самим Ви подовжуєте траси якими протікають сигнальні струми, збираючи все сміття від режимних струмів і наведених завад. Чи воно Вам потрібно?

Замість багатовайєрінга розумні люди використовують кабелечистку._da
Або багатоампінг.;)
Але, це вже тема для іншої теми.
Повертаючись до теми теми, я би і живлення обох каналів виконував на єдиному трансформаторі. Так дешевше, за інших рівних. Якщо вже дуже свербить, можна використати роздільні обмотки для живлення окремих каналів, або краще роздільні випрямлячі й фільтри від спільних обмоток. Сучасні підсилювачі досить добре подавлюють завади від шин живлення схемотехнічно, якщо рукосй не накосячив.
Залишається правильно розвести "землі".

Мінусатори йдуть лісом, або, краще, виконувати лабораторну роботу з порівняння результатів живлення пари модулів кінцевих підсилювачів на ТДА7293 від єдиного трансформатора з загальними, окремими обмотками та двох різних фізично трансформаторів.
Даю на водку, цю роботу вже виконав овдиоукілер рогов. Кожен мінусатор може сходити почитати про те на сайт овдиоукілера. Там з малюнками і в конкретних цифрах. Тільки не переймайтесь його висновками, вони здебільшого хибні. Краще, зробіть свої висновки, проаналізувавши отримані роговим результати.

Статистика форума

Темы
2,650
Пользователи
2,098
Новый пользователь
BillyVew
Сверху Снизу