21 лютого виповнилося 100 років з дня народження Ігоря Шамо – видатного українського композитора, народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, автора гімну столиці «Як тебе не любити, Києве мій!».
Ігор Шамо здобув загальну та музичну освіту у Київській спеціальній музичній школі-десятирічці ім. М. Лисенка. У 1951 році закінчив Київську консерваторію за класом композиції у професора Бориса Лятошинського.
Протягом своєї творчої діяльності Ігор Шамо створив понад 300 пісень, серед яких багато ліричних, патріотичних балад та романсів. Його пісня «Як тебе не любити, Києве мій!» стала своєрідним гімном Києва. Композитор також працював із такими поетами, як В. Курінський, Ю. Рибчинський, М. Ткач, В. Юхимович та іншими. Його пісні виконували відомі співаки, такі як Д. Гнатюк, Д. Петриненко, О. Таранець, А. Мокренко.
Ігор Шамо також працював у різних музичних формах і жанрах, створюючи оркестрові твори, камерні композиції та музику до понад 40 кінофільмів. Серед його відомих кінематографічних робіт – музика до фільмів «Море кличе», «Мальва», «Гори, моя зірка», «Лісова пісня», «Бухта Єлена», «Западня».
У 2016 році на честь композитора було перейменовано бульвар Давидова на Русанівці на бульвар Шамо. На будинку №8 на вулиці Костьольній, де мешкав Шамо, встановлено меморіальну дошку. Ім’я композитора також носить Київська дитяча музична школа №7.