Амфитон-У-002

Рейтинг усилителя по 5-ти балам

• 1

• 2

• 3

• 4

• 5

Результаты будут видны только после голосования.
Про амфитон я могу сказать. Пред там действительно хреновый. Высокие ИМД, гармоник около 0.03%. ...
Переніс сюди, щоб не офтопити.
Як я вже писав, підбір R8 в R15 знижує гармонічні спотворення.
Заміна КТ 209 на щось із більш лінійних сучасних повинна знизити інтермоди. В їх емітери можна додати резистори десь по 50 Ом...
Вхідну пару польовиків важко замінити - нема гарантії що не потрапимо на перемарковані, тому краще залишити 303, але пібрати в пари.

Можна використати 307-мі КП, підібравши в пари.
А струми схеми повернути на ті, що у японському першоджерелі темброблоку.

Последнее редактирование:
И ничего это всё особо не даст. Немножко может и снизит искажения. Но радикального улучшения вряд ли.

Чому ?

...А струми схеми повернути на ті, що у японському першоджерелі темброблоку.
Струми потрібно підбирати у відповідності до використаної елементарної бази.
Передивився доступність транзисторів першоджерела: доступні, параметри набагато кращі.
Але підібрати вхідні польовики з оригіналів - буде дорого.

Навіщо з оригіналів? Вітчизняних буде досить, спектр широкий.
Польові, вони і в Африці польові.

Навіщо з оригіналів? Вітчизняних буде досить, спектр широкий....
И ничего это всё особо не даст. Немножко может и снизит искажения. ...
В моделі при використанні 2sk170 КГ 0,008, bf256 - 0,005.
При заміні С3 з 0.1 мкф на 1 мкф - АЧХ лінійна в звуковому діапазоні, ФЧХ - майже лінійна (+2 градуси 20 - 100 Гц).
Інші транзистори замінені на bc556, bc546; і звичайно - режими.
Так що теоретична основа для модернізації є.

Ви ще гляньте спектр 2sk170 та bf256.

Я не знаю як подивитись спектр в мультисімі :(

Ви ще гляньте спектр 2sk170 та bf256.
Розібрався.
В симуляторі:
2 - -103
3 - -115
4 - -128
5 - -135
6 - -139

Далі нема. Рівномірно спадаючий спектр. Це модель на BF256. Звичайно, "в залізі" буде гірше, але теоретичні задатки гарні, потрібно якісно підібрати режими.

PS. Паралельно глянув спектр Фоловера - жах, не зважаючи що однотакт гармоніки аж до 9 порядку...

Я не знаю як подивитись спектр в мультисімі :(

Розібрався.
В симуляторі:
2 - -103
3 - -115
4 - -128
5 - -135
6 - -139

Далі нема. Рівномірно спадаючий спектр. Це модель на BF256. Звичайно, "в залізі" буде гірше, але теоретичні задатки гарні, потрібно якісно підібрати режими.

PS. Паралельно глянув спектр Фоловера - жах, не зважаючи що однотакт гармоніки аж до 9 порядку...
амфитон тб.jpg

Вот так сделай. Чем транзисторчиками играть(на редкость бессмысленное занятие) , можно добавить токовое зеркало во второй каскад. Вместо резисторов -зеркало. Я так в УМ амфитона делал. Искажения упадут на 10-20дБ, в зависимости от частоты, понятно.

Дякую, попробую.
В підсилювачі потужності так і зроблено.
А транзисторами - то не гра, виходив з наявних моделей.

І транзистори варто використовувати з більш лінійною характеристикою залежності бети від струму.

Дякую, попробую.
В підсилювачі потужності так і зроблено.
А транзисторами - то не гра, виходив з наявних моделей.
Я хотел наши кт3102/3107 везде поставить, но там где воткнул импортные- наши были бы на грани по напряжению. Ну и не стал.

Я хотел наши кт3102/3107 везде поставить...
Не варто.
У 3107 бета трохи горбата, аиу 502-503 - взагалі крива.
Транзистори з "оригінала" мають рівну бету в потрібному діапазоні.
Треба буде змоделювати оригінальну схему - мені там більше подобається варіант включення без темрблока і можливість регулювання гучності та балансу з можливістю обходу попереднього підсилювача.

1697485599088.png
Где большой размах- ток эмиттера выходников, где маленький- ток эмиттеров диф-каскада. Как видишь, девиация тока у дифкаскада очень мала, ты эту горбатость на графике хрен отложишь, выйдет точка. А для выходных повторителей в данном случает бета пофиг , у них усиление по напряжению около единицы. Будет меняться от 0.99999 до 0.99998 усиление. Но напряжение сыграло против отечественных транзисторов. А КТ503/502 за транзисторы вообще можно не считать, нахрена они там вообще стоят? Можно поставить вместо них 2N5551/5401 и вся недолга.
ЗЫ. Это - усилительная часть оригинальной схемы, я её в своё время моделировал ибо у меня, как ни странно, тоже есть Амфитон, почти такой же.

Не варто.
У 3107 бета трохи горбата, аиу 502-503 - взагалі крива.
Транзистори з "оригінала" мають рівну бету в потрібному діапазоні.
Треба буде змоделювати оригінальну схему - мені там більше подобається варіант включення без темрблока і можливість регулювання гучності та балансу з можливістю обходу попереднього підсилювача.
Краще ге брати в руки КТ502/КТ503. У них виводи легко випаюються з корпусу, пластмаса якого просто пливе при нагріві.

Посмотреть вложение 76720... Это - усилительная часть оригинальной схемы, я её в своё время моделировал ибо у меня, как ни странно, тоже есть Амфитон, почти такой же.
Я мав на увазі Toshiba SY-C15. Там, при потребі, можна "обійти" попередній підсилювач, але залишаються функціонуючий регулятор гучності і балансу; і корекція, як на мене зроблена краще.

Посмотреть вложение 76716
Вот так сделай. ... можно добавить токовое зеркало во второй каскад. Вместо резисторов -зеркало. Искажения упадут на 10-20дБ, в зависимости от частоты, понятно.
Зробив в моделі.
2 гармоніка знизилась з -103 до -127; 3 - з -115 до -134; 4 і 5 нема зовсім.
Сигнал/шум покращився з 97 до 100.
Це для частоти 1 кГц і вхідної напруги 500 мВ.

Має сенс подивитись ще на 20 кГц. Якщо полізуть верхні гармоніки, можна спробувати закаскодити Q2 відносно нуля вольт. Це вирівняє режими транзисторів другого дифкаскаду і їх паразитні ємності. Також має сенс зоптимізувати опір резисторів в емітерах вихідної пари. Двотактний емітерний повторювач, він і на виході попереднього підсилювача вихідний каскад з максимальною девіацією струму під впливом сигналу. У Селфа як зоптимізувати добре роз'яснено в розділі за вихідні каскади. А ще я наводив статтю Олівера з математикою і поясненнями.

Вложения

• 202.png
    202.png
    196.2 KB · Просмотры: 138
Последнее редактирование:
У нас і ВС639\ВС640 наявні

Якщо полізуть верхні гармоніки, можна спробувати закаскодити Q2 відносно нуля вольт...

Здесь в этом схемотипе бывает два подхода: каскодить с базой добавленного транзистора на землю, или подобрать резистор, высадив на нём напряжение в полпитания и зашунтировав его конденсатором. У обоих методов есть свои последователи, которые утверждают, что звук у этих вариантов различается.

Скажу лишь что каскодить это хорошо, но плату придётся менять. А зеркало тыкается на штатную.
В виде вот такого паучка.
IMG_20210923_183753.jpg

Якщо трохи подумати, то транзистор каскоду легко додається до так званого павучка.

В моем у-002 удобнее сделать каскод ОК_ОЭ_ОК добавив зеркало. У меня по схеме радио11/80 сделан амфитон.

... А зеркало тыкается на штатную.
В виде вот такого паучка. ...
А можна на штатне місце замість резисторів маленьку платку з SMD BC846sd (спарений в одному корпусі).

Можна. Так навіть краще.
А за каскод до Q2 подумайте. І за номінал резисторів в емітерах виходників.
Тут симулятор стане в нагоді

Важко в симуляторі буде побачити різницю: вже так гармоніки нижчі шумів і показує КГ самі нулі...

Мультисім 14:
Частота 10 кГц
2 гармоніка -119
3 -127
Частота 20 кГц
2 -113
3 - 124

Вищі гармоніки не визначаються
Загальний THD менше 100dB

Здесь в этом схемотипе бывает два подхода: каскодить с базой добавленного транзистора на землю, или подобрать резистор, высадив на нём напряжение в полпитания
Есть схема с резистором, попробовал заменить его на транзистор с заземлённой ОБ.
LTspice разницы не обнаруживает.

Статистика форума

Темы
3,356
Пользователи
2,573
Новый пользователь
Oshin
Назад
Сверху Снизу